Tüm Kategoriler

Kalibrasyon Ağırlığı Nedir | Sertifikasyonu Nasıl Yapılır

04-10-2023 13:30
Kalibrasyon Ağırlığı Nedir | Sertifikasyonu Nasıl Yapılır

Kalibrasyon Ağırlıkları


Kalibrasyon ağırlıkları laboratuvar terazilerinin doğru okumalar vermesini sağlamaya çalışırlar. Fakat hepsi aynı şekilde yapılmamıştır. Kalibrasyon ağırlıklarına, ağırlığın doğruluğuna veya toleransına dayalı bir sınıf atanır. ASTM, OIML ve NIST dahil olmak üzere farklı ağırlık sınıfları vardır. Ayrıca farklı ağırlıklara verilen sertifikalar da bulunmaktadır. Ağırlıkları satın alırken stil, malzeme ve yapı gibi dikkate alınması gereken diğer faktörler de vardır.

Terazi ağırlıklarını incelemek için;https://www.blabmarket.com/kategori/terazi-agirliklari


Ağırlık Sınıfları

Üç ana kalibrasyon ağırlık sınıfı sistemi:

 

OIML: Organizasyon Internationalede Métrologie Légale veya Uluslararası Yasal Metroloji Organizasyonu (OIML), yasal metroloji prosedürlerini uyumlu hale getirmek amacıyla standartlar ve sistemler sağlayan hükümetler arası bir kuruluştur. En düşükten (en doğru) en yüksek toleransa kadar OIML sınıfları E1, E2, F1, F2, M1, M2 ve M3'tür. Çoğu laboratuvar uygulaması, F2 Sınıfı veya altında OIML ağırlıkları gerektirir. OIML sınıfı ağırlıkları ABD dışında daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

ASTM: ASTM International (eski adıyla AmericanSociety for Testing and Materials), gönüllü fikir birliği standartları geliştiren, karamacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşudur. ASTM E 617: ASTM Sınıf 000 ila ASTM Sınıf 7 belgesinin rehberliğinde 10 kalibrasyon ağırlık sınıfı geliştirmiştir. Sınıf numarası ne kadar yüksekse, ağırlığın tolerans düzeyi de o kadar yüksek (ve daha az doğru) olacaktır. Çoğu laboratuvar uygulaması, Sınıf 4 veya daha düşük ASTM ağırlıkları gerektirir. ASTM sınıfı ağırlıklar, ABD laboratuvarlarında kullanılan en yaygın kalibrasyon ağırlık türüdür.

NIST: Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST) F Sınıfı ağırlıklar genellikle endüstriyel ortamlarda Sınıf III, Sınıf IIII ve belirlenmemiş terazileri doğrulamak için kullanılır. Ayrıca büyük ürünlerin nakliyesi veya üretimi için kullanılan terazileri kalibre etmek için depolarda ve üretim ortamlarında da kullanılabilirler. NIST Sınıf F ağırlıkları, çoğu laboratuvar uygulamasında kullanılan ölçekleri doğrulamak için yeterince doğru olmadığından genellikle laboratuvarlarda kullanılmaz.

Bazı kalibrasyon ağırlıkları üreticileri kendi sınıf sistemlerini oluştururlar. Örneğin Troemner'ın UltraClass ağırlıkları UltraClass,UltraClass Gold ve UltraClassPlatinum olarak sınıflandırılır. Ancak Troemner, bu sınıfların ASTM ve OIML açısından neye eşit olduğunu açıklamak için bir referans sunmaktadır.

Tolerans Seviyeleri

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malzemeler, Stiller, Yapım, Sınıflar ve Uygulamalar

Malzeme

 

Kalibrasyon ağırlıkları oluşturmak için kullanılan malzemeler, ağırlığa ve kullanıma göre değişir. Ağırlıkların çoğu paslanmaz çelik veya alüminyumdan dökülür; ikincisi genellikle daha küçük ağırlıklar için kullanılır. Örneğin Ohaus ASTM Sınıf 1 ağırlık setlerinde 5 mg ila 30 kg arasındaki ağırlıklar paslanmaz çelikten, 1 mg ila 2 mg arasındaki ağırlıklar ise alüminyumdan yapılmıştır.

 

Dökme Demir (Daha büyük boyutlu)

Dökme demir test ağırlıkları, endüstriyel tartım cihazlarını test etmek için saha standartları olarak yaygın olarak kullanılır. Dökme demir testi ağırlıklar metrik birimlerle ölçülürse altınla, avoirdupoisbirimleriyle ölçülürse gümüşle boyanır. Çoğu test ağırlıklar sızdırmazlık için bir ayar boşluğuyla birlikte gelir.

 

Paslanmaz çelik (Med boyutunda)

Belirtilen NTEP sınıfını test etmek ve belgelendirmek için paslanmaz çelik kalibrasyon ağırlıkları kullanılır. Tip II'dekiçoğu ağırlıkta ayar için bir sızdırmazlık boşluğu bulunur ve nominal değer, isteğe bağlı bir seri numarası damgasıyla test ağırlığı üzerinde işaretlenmiştir. Paslanmaz çelik ağırlıklar ASTM E 617-13 spesifikasyonlarına uygun olarak üretilmektedir ve toleranslar ASTM Sınıf 0 test ağırlıkları, ağırlık değerleri ile ayrı ayrı işaretlenmez veya ASTM E 617-13'e göre ayrı ayrı serileştirilmiştir.

Yapısı: Tek Parça (Tip 1) veya İki Parçalı (Tip II) sızdırmazlık boşluklu. Tek parçalı silindirik test ağırlıkları Tip I, Elektronik denge ağırlıkları ve hassas ağırlık Tip I'dir. ASTM Sınıf 0 ve OIML Sınıf E1 ve E2 ile F1 ve F2 tek parça bir yapıya sahip. Avoirdupoisimparatorluk sisteminin başka bir yoludur. İngiltere ve ABD'de kullanılıyor.

Sınıflar

ASTM Sınıfı 0-7

OIML Sınıfı E1, E2, F1, F2


Uygulama kullanımı:

Test ağırlıkları Sınıf I ve II terazilerini kalibre etmek için kullanılır ASTM Sınıf 4, 5, 6

Sınıf III terazi ve terazilerin ASTM Sınıf 6 ve 7 için test edilmesi ve sertifikalandırılması (daha önce NIST Sınıf F olarak kullanılıyordu)

Tolerans Testi

Doğrulama Kontrolleri

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.