Tüm Kategoriler

Aseton Nedir ? | Aseton Nasıl Üretilir ? | Aseton Nereler de Kullanılır ?

13-09-2021 14:29
Aseton Nedir ? | Aseton Nasıl Üretilir ? | Aseton Nereler de Kullanılır ?

ASETON

 

Kimyasal Formül : C3H6O, OC(CH3)2

Kaynama noktası :56°C

Yoğunluk : 784kg/m³

Molar kütle : 58,08g/mol

Erime noktası : -95°C

Sınıflandırma : Keton

Cas No : 67-64-1

Diğer isimleri : Dimetil keton, 2-propanon , beta-ketopropan


Aseton Nedir ? 

Aseton renksiz, uçucu, yanıcı bir organik çözücüdür. Aseton bitkilerde, ağaçlarda, orman yangınlarında, araç egzozlarında ve hayvansal yağ metabolizmasının bir yıkım ürünü olarak doğal olarak bulunur.

Kendine has kokusu ve tadı olan renksiz bir sıvıdır. Kolayca buharlaşır, yanıcıdır ve suda çözünür.

Fizyolojik olarak kanda ve idrarda mevcuttur. Özellikle şeker hastalarının idrarlarında çok miktarda bulunur ve bundan dolayı idrarın Aseton kokması teşhiste çok yardımcı bir bulgudur. Genel olarak ketonlar, his duyusunu ve kan basıncını azaltır.

 

   

 

Aseton’un Elde Ediliş Yöntemleri 


1. Kalsiyum asetatın kuru kuruya ısıtılmasından elde edilir:

(CH3COO)2 fi Ca CH3-CO-CH3+CaCO3

2. Nişasta ihtiva eden tahılların bir çeşit bakteri (A, Fernbahc’in bulduğu) vasıtasıyla fermantasyonundan elde edilir. Bu fermantasyondan elde edilen karışımda altı kısım butil alkol, üç kısım aseton ve bir kısım da etil alkol mevcuttur.

3. Saf asetik Asit ısıtılmış metalik oksitler (A12O3) üzerinden geçirilirse, aseton, Su ve Karbondioksit verecek şekilde bozunur:

2 CH3COOH (MeO) fi CH3-CO-CH3+CO2+H2O +Isı

4. İzopropil alkolden Hidrojen çıkarmakla veya izopropil alkolü oksitlemekle aseton elde edilir.



  

Kullanım Alanları

- Boya sektöründe inceltici ve çözücü olarak kullanılır.

- Sanayide çoğu kimyasal maddenin üretimi için kullanılır.

- Asetonun dünya üretiminin neredeyse yarısı methylmetacrylate üretiminde öncü olarak kullanılır.

- Sanayide ikinci ana kullanımı bisfenol A üretiminde kullanımıdır ki bisfenol A; polikarbonat, poliüretan ve epoksireçineler gibi çoğu polimerin ana bileşenidir.

 

 

 

Gündelik Hayatta Nerelerde Kullanabiliriz ?


-Bilgisayar klavyeleri sürekli el altından bulunan ve bakteri üreten eşyaların başında gelir. Pamuğa biraz aseton damlatın ve bilgisayarınızın klavyelerini temizlemek için kullanın.

 


-Fincanlarınızdaki çay ve kahve lekeleri çıkmıyorsa bir de asetonu deneyin. Bir beze biraz aseton damlatın ve fincanlardaki lekeleri ovun. Sonra sabun ve su ile yıkayın.

 

-Ayakkabınızdaki herhangi bir leke varsa bir kağıt havluyu aseton ile ıslatın ve yok olana kadar silmeye devam edin. Son olarak ayakkabıyı nemli temiz bir bezle silebilirsiniz.

 

- Mürekkep en zorlu lekelerden biridir. Mürekkep lekesini çıkarmak için lekenin üzerine birkaç damla aseton damlatın. Leke çıkacaktır.


 

- Ellerinize yapışkan bulaştıysa aseton yardımı ile bundan kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

 

Aseton Koklamak ?

Aseton koklamak son derece zararlıdır. Ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Aseton tutkal, benzin, gaz yağı, tiner gibi uçucu bir maddedir. Aseton koklamak uçucu madde bağımlılığına neden olabilir. Bu maddeler kimyasal gaz içerdiğinden vücutta kalp, karaciğer, böbrek gibi hayati organların işlevlerini bozabilir. Ayrıca aseton koklamak bu organlarda doku yıkımına neden olabilir. Belli süre aseton koklamak sonucunda kalp atımları düzensizleşebilir. Bu sorun kişilerde ani ölümlere neden olabilir. Bu yüzden kısa süreli de olsa sağlığınızı düşünerek aseton koklamamalısınız.


Aseton Yüze Sürülür mü?

Aseton keskin bir kokuya sahip, uçucu bir maddedir. Bunu oje çıkarmak için kullanırız. Asetonun en önemli özelliği çözücü ve temas ettiği yeri aşındırıcı bir etkiye sahip olmasıdır. Son yıllarda aseton sadece oje çıkarmakta değil, cilt peelingi yapmakta, akne tedavisinde, scrublarda, cilt temizleyicilerinde de kullanılmaktadır. Dolayısıyla farkında olmasak ta asetonu yüzümüze sürmüş oluyoruz. Ancak asetonun yüze sürülmesi başta beyne zarar verebilir, ciltte kuruluğa ve tahrişlere neden olur. Bunun yanında kansere ve zehirlenmeye de neden olabilir.

 

 

  


UYARILAR

Ø Renksiz ve Yanıcıdır.

Ø Güçlü bir kokusu vardır .

Ø İçilmez.


Tehlike Açıklamaları

Kolay alevlenir sıvı ve buhar. H225

Ciddi göz tahrişine yol açar. H319

Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir. H336

  

 

Göz ile temas halinde : Su ile birkaç dakika dikkatlice durulayın. Takılı ve yapması kolaysa, kontak lensleri çıkartın. Durulamaya devam edin. P305 + P351 + P338

Deriyle teması halinde: Hemen tüm bulaşmış giysileri çıkarınız. Deriyi suyla yıkayınız.

Yutulması halinde : Yuttuktan sonra hemen 2 bardak su içirin. Doktora danışınız.


 


ASETON Nereden Alınır ?

Aseton, kimyasal maddeler satan mağazalarda ya da www.blabmarket.com gibi online satış platformlarında satılmaktadır.

 

   


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.