Tüm Kategoriler

Toz Jelatin Nedir? Jelatin Tozu Ne İşe Yarar?

20-05-2022 15:46
Toz Jelatin Nedir? Jelatin Tozu Ne İşe Yarar?

Toz Jelatin Nedir?  Sığır Jelatini Ne İşe Yarar?

Latince donmuş anlamına gelen ‘gelatus’ kelimesinden dilimize geçmiş olan jelatin sözcüğü; memelilerin vücudunda bulunan kemik, kıkırdak, kas gibi dokularından kısmen hidrolize edilmiş kolajenlerin oluşturdukları saf bir proteini ifade etmektedir.

Renksiz, kokusuz, ağızda rahatlıkla eriyen bir yapıya sahiptir.

Üretilen jelatin çözeltisi öğütülürse toz jelatin, ince şeritler haline getirilirse yaprak jelatin olarak isimlendirilir.

 

 

Jelatin Nerelerden Elde Edilir?

Jelatin sığır, domuz, balık ve çeşitli kümes hayvanlarından elde edilebildiği gibi bitkisel emülgatörler kullanılarak da üretilebilir.

 

Jelatin Çeşitleri Nelerdir?

Jelatin üretiminde genellikle sığır, domuz, balık ve çeşitli kümes hayvanlarından elde edilen kolajen, kemik, deri ve dokular kullanılmaktadır. Fakat ülkemiz gibi Müslüman ülkelerde sığır jelatini kullanımı çok daha yağındır.

Jelatin temelde hayvansal kaynaklı olsa da vegan içerik arayışına cevap olarak kıvam koyulaştırıcı, örtücü etkiye sahip bitkisel içeriklerle de jelatin üretimi yapılabilmektedir. Bitkisel jelatinler deniz yosunları, pektin, guark tohumu unu ya da Arap zamkı gibi emülgatörlerden üretilmektedir.

 

Jelatin Helal Mi?

Jelatin bitkisel emülgatörler, sığır, balık ve çeşitli kümes hayvanlarının kolajen, kemik, deri ve dokuları kullanılarak üretilebildiğinden bu kaynaklarla üretildiği sürece helaldir.

Hatta piyasada birçok yerde bu kaynaklardan üretilen jelatin helal jelatin olarak etiketlenerek satılmaktadır.


Jelatin Vegan Mı?

Jelatin üretimi temelde sığır, balık ve çeşitli kümes hayvanlarının kolajen, kemik, deri ve dokularıyla yapılsa da bitkisel emülgatörler kullanılarak üretilen vegan jelatinlerde mevcuttur.

Piyasada deniz yosunları, pektin, guark tohumu unu ya da Arap zamkı gibi kaynaklardan üretilen vegan jelatinler bulunmaktadır.


 

 

Toz Jelatin Nasıl Üretilir?

Üretimin ilk adımı kolajen içeren dokuların ekstraksiyonla suda çözünebilir hale getirilmesidir. Ardından elde edilen çözelti buharlaştırılır, kurutulur, öğütülür ve toz jelatin elde edilir.

 

Jelatin Nerelerde Kullanılır? Toz Jelatin Ne İşe Yarar?

Jelatin çoğunlukla gastronomi alanında ürünlerin form ya da kıvamlarını değiştirmek için kullanılmaktadır. Renk, tat ve kokuya sahip olmayışları sayesinde birçok gıda ürününde, marmelat, reçel, margarin, lokum, meyve suları, süt ürünleri, hazır sos ve şekerlemeler gibi pek çok gıda ürününde yağlı ve hacimli bir görüntü vermek amacıyla kullanılmaktadır.

Hacim artırıcıdır, stabilizatör etkisi yaratır, dondurulmuş tatlılarda yüzeyde kristallenmeyi önler.

Jelatin kozmetik alanında cilt için bir temizleyici ve bakım malzemesi olarak, saç ve tırnaklar için besleyici olarak kullanılmaktadır.

İlaç ve Tıp alanında plazma ikamesi olarak, kapsül formlu ilaçlarda yapı malzemesi olarak, tablet formlu ilaçlarda özellikle vitaminler için bağlayıcı olarak kullanılmaktadır. Film oluşturma yetenekleri, termo-geri dönüşüm özellikleri, yapışkan yapıları en çok dikkat çeken özellikleridir.

 

Toz Jelatin Gıdaların Besin Değerini Düşürür mü?

Sığır jelatini su ve proteinden oluşur, karbonhidrat, yağ, şeker ve tuz içermez bu nedenle besin değeri üzerinde düşürme etkisi yoktur.


 

 

Jelatin Nasıl Kullanılır?

Toz jelatinin homojen dağılımını sağlamak için ilk adım sıvılaştırmadır. Jelatin kıvam artırıcı niteliğini yüksek sıcaklıklarda kaybeder bu sebeple kontrollü düşük sıcaklıkta su veya süt gibi bir sıvı içerisinde eritilir ve ardından istenilen alanda kullanılır.

 

Toz Jelatin Sağlığa Zararlı Mı ?

Toz jelatin genel anlamda herhangi bir olumsuz etkiye sahip olmasa da zaman zaman insanlarda alerjik reaksiyon oluşumu gözlenebilmektedir. Gıdalarla birlikte aşırı tüketimi midede hazım güçlüğü yaşanmasına sebep olabilir.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.